Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, kapustą kiszoną i sosem holenderskim

0 (0 ocen)

  • 45 min

Widziałem, że bardzo spodobał się Wam pieczony dorsz w kruchym cieście, dlatego przygotowałem dla Was jeszcze smaczniejszą propozycję. Tym razem biedną rybką, którą złowił rybak będzie łosoś, który doskonale poleca się na post :) Zapiekany w kruchym, cieniutkim cieście sam rozpływa się w ustach :) P

  • 45 min

Składniki:

  • Łosoś:
    Połowa z fileta z łososia
    opakowanie świeżego szpinaku
    ząbek czosnku
    sól, pieprz do smaku
    masło klarowane do smażenia
    sok z połówki cytryny
    Ciasto kruche
    300 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 jajko
    trochę wody
    szczypta soli
    Sos holenderski:
    2 żółtka
    pół łyżki soku cytryny
    50 g rozpuszczonego masła
    sól, pieprz do smaku
    Glazura:
    1 jajko
    50 ml mleka
    Pieczone ziemniaki:
    300 g ziemniaków
    sól,pieprz
    łyżka oregano
    łyżka bazylii
    3 łyżki oliwy
    słodka papryka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łosoś pieczony w kruchym cieście ze szpinakiem, kapustą kiszoną i sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia nacieramy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz ze szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie obmywamy liście szpinaku i przysmażamy na tłuszczu. W czasie smażenia przekładamy liście gotowe z dołu przekładamy na wierzch i gdy wszystkie będą gotowe, zestawiamy z ognia.

    W międzyczasie bierzemy się za ziemniaczki. Obieramy je i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy razem z oliwą. Wykładamy na papier do pieczenia i przed włożeniem do piekarnika, posypujemy czerwoną papryką.

    Teraz czas przygotować ciasto. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na środek każdego wykładamy szpinak, a na niego filet z łososia. Przykrywamy ciastem i zamykamy rybę w środku. Nacinamy z wierzchu ciasto i smarujemy glazurą. Wstawiamy do piekarnika wraz ziemniaczkami i pieczemy 15-20 minut w 200°C.

    W międzyczasie przygotujemy sos holenderski. W miseczce ubijamy żółtka z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. W rondelku rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy do żółtek, cały czas ubijając, gdy sos nabierze konsystencji majonezu to sygnał, że jest gotowy. Wystawiamy łososia z piekarnia i przekładamy na talerz wraz ziemniaczkami, i sosem holenderskim. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować