800g filetu z łososia (grubsza część - polędwica)
1 łyżka soku z cytryny do skropienia
sól,pieprz biały do posypania
450 g mrożonego szpinaku w liściach
1 łyżka masła do przysmażenia szpinaku
80 g tartego sera żółtego
100 g pokrojonej w kostkę serka feta
1 łyżka masła w wiórkach do obłożenia łososia
Łosoś pieczony ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawionego łososia skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Szpinak pokroić, przysmażyć na gorącym maśle, nie solić bo feta jest dość słona, można dosmaczyć 1 łyżeczką maggi.
Przestudzony szpinak połączyć z fetą i tartym żółtym serem.
W łososiu naciąć kieszeń, nadziać szpinakiem, obłożyć wiórkami masła i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 30 - 40 minut w temp.180 stopni.
Komentarze