Lodowiec z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy w kąpieli
wodnej z cukrem i mlekiem,
aż krem mocno zgęstnieje.
Studzimy. Śmietankę ubijamy,
a następnie mieszamy
z kremem.
2.Maliny przebieramy, myjemy
i osączamy. Rozgniatamy.
Czekoladę dzielimy na kawałki
i roztapiamy w kąpieli wodnej.
Cytrynę sparzamy. Skórkę
ścieramy na tarce o dużych
oczkach, sok wyciskamy.
3.Krem śmietanowy dzielimy
na 3 porcje. Jedną mieszamy
z malinami, drugą z czekoladą,
a trzecią z sokiem i skórką
z cytryny.
4.Dno i boki tortownicy wykładamy
biszkoptami. Wlewamy
krem czekoladowy.
Schładzamy. Gdy nieco stężeje,
wlewamy krem malinowy.
Ponownie schładzamy.
Wlewamy krem cytrynowy
i wstawiamy na 3 godziny do
zamrażalnika. Przed podaniem
posypujemy wiórkami.
Porady
● Można go udekorować ciemną polewą: 4 łyżki wody gotujemy z 4 łyżkami cukru, 4 łyżkami kakao i 1/4 kostki masła, mieszając.
Komentarze