Lodowiec

  • wyświetlono: 840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Moje wymyślne ciasto które okazało się bardzo smaczne - nazwę ciasto zawdzięcza cukierkom lodowym które wykorzystałam do niego. Polecam.

  • 16 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki cukru


- 3 banany


MASA Z CUKIERKAMI LODOWYMI:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- opakowanie cukierków lodowych
- 2 łyżeczki żelatyny (pół szkl. wody do rozrobienia)
- galaretka niebieska
- galaretka przezroczysta

BEZA:
- 4 białka
-200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka octu
-barwnik niebieski

WIERZCH CIASTA:
- galaretka przezroczysta
-galaretka niebieska
(połowę z nich dodajemy do masy śmietanowej -resztę zostawiamy do dekoracji)

Sposób przygotowania przepisu:

Lodowiec

  • 1. Bezę i galaretki można przygotować dzień wcześniej .
    Galaretki rozrabiamy według opisu na opakowaniu i wylewamy do pojemników -przed przygotowaniem ciasta kroimy je w kostkę .

    BEZA: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem a gdy piana zacznie gęstnieć małymi porcjami dodajemy cukier. Miksujemy aż uzyskamy sztywną pianę. Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik niebieski. Bezę wykładamy na papier do pieczenia – na taka długość żeby pasowała nam do blaszki w której piekł się biszkopt (lub będzie się piekł dopiero). Beze wstawiamy do piekarnika nagrzanego w 160 stopniach – po czym zmniejszamy temperaturę do 120 - ja piekłam bezę do 2 godzin .



    BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo - a następnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, proszek oraz olej i mieszamy ręcznie. Ciasto wykładamy na formę 23 x 28 cm (którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą) Pieczemy w 180 stopniach - 40 minut.



    Na biszkopt układamy plastry bananów- jeden koło drugiego.



    MASA Z CUKIERKÓW LODOWYCH: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Cukierki (wcześniej należy je pokruszyć )wrzucamy do 3/4 szkl. wody – i gotujemy – aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy do nich żelatynę i mieszamy - studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno , dodajemy serek mascarpone - miksujemy i wlewamy przestudzony syrop z cukierków - mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę galaretki – połowę – resztę zostawiamy na wierzch ciasta. Śmietanę wylewamy na biszkopt na którym wcześniej ułożyliśmy plastry bananów.


    Jeśli mamy upieczoną już bezę to nakładamy ją na masę śmietanową ( jeśli nie to wyżej opis jak zrobić ). A na wierzch wrzucamy galaretki pokrojone w kostkę . Żeby galaretki nie spadały można rozpuścić trochę żelatyny i polać je żeby „nie latały”. Wstawiamy do lodówki. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

lodowiecpyszne ciastocukierki lodoweciasto lodowiecciasto z cukierkami lodowymi

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto śmietankowo -babanowe

Dodane przez: ewelinszym

Ciasto Smietankowo-bananowe

Ciasto powstal na zasadzie co mam...

Góra lodowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka...

Ciasto Góra lodowa

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Góra lodowa

Ciasto jest przepyyyszne i wbrew...

Kinder Country

Dodane przez: Nevermore21

Ciasto Kinder Country- bez pieczenia

Niesamowite ciasto bardzo przypominające...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Malinowa Góra Lodowa

Dodane przez: LenaGotuje

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE