Lodowiec

4.5 (151 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam!

  • 6 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy około 22 cm)
    Masa:
    200-250g masła śmietankowego (w oryginale kostka) (*)
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; lepiej dodać nie co mniej) (**)
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy/waniliowy
    2-3 łyżki kakao
    Dodatkowo:
    150g okrągłych biszkoptów
    1 galaretka
    owoce (***)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Lody

Lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę należy rozpuścić w 400-450 ml wody, a następnie po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
    Żółtka utrzeć z cukrem oraz wymieszać z proszkiem budyniowym.
    Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować.
    Całość odstawić do ostudzenia.
    Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym (!) budyniem.
    Krem podzielić na 2 części.
    Do jednej z nich dodać kakao.
    Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
    Na ciastkach rozsmarować masę jasną, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce, masę ciemną oraz owoce.
    Całość zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.

Porady

(*) Nie wiem jak w latach 90-tych, ale wcześniej kostka masła ważyła 250g - dziś 200, więc śmiało możecie dodać go 200g. Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy. (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy. (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców. I wtedy należy do nich dobrać pasujący smak galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować