Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam!
4.5 (151 ocen)
Porady
(*) Nie wiem jak w latach 90-tych, ale wcześniej kostka masła ważyła 250g - dziś 200, więc śmiało możecie dodać go 200g. Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy. (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy. (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców. I wtedy należy do nich dobrać pasujący smak galaretki.
Komentarze