Łódeczka z piersi kurczaka z farszem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczne połączenie mięsa z piersi z kurczaka z mozzarellą, cebulką i suszonymi pomidorami. Polecam na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża pojedyncza pierś z kurczaka
    2 suszone pomidory
    1/4 kulki mozzarelli
    1/4 czerwonej cebuli.
    1 łyżka ugotowanej cieciorki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego z czubkiem
    1 łyżeczka mąki ze sporym czubkiem
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Łódeczka z piersi kurczaka z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy otwór w piersi kurczaka smarujemy olejem i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
    Mozzarellę, suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i mieszamy.
    Folię aluminiową smarujemy pozostałym olejem. Do nacięcia wkładamy farsz. Mięso dociskamy i spinamy patyczkami. Zawijamy w folię aluminową, wkładamy do małej brytfanki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
    W międzyczasie zlewamy wytopiony płyn.
    Sos:
    Wytopiony płyn przelewamy do słoika ( około 400 ml). Uzupełniamy wodą do pełnego i przelewamy do małego garnka 3/4 zawartości słoika. Do garnka dodajemy 1 łyżeczkę ze sporym czubkiem koncentratu pomidorowego, resztę soli i pieprzu, bazylię.
    Do wody w słoiku dodajemy mąkę, mieszamy i wylewamy do sosu przez chwilę gotujemy. Sos przelewamy do salaterki i układamy pokrojoną pierś.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować