Łódeczka z piersi kurczaka z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przeciąć wzdłuż jednej strony, oprószyć solą i pieprzem i posmarować olejem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Mozzarellę pokroić w plastry, pomidory pokroić w kosteczkę a cebulę w półplasterki. Cieciorkę odsączamy z zalewy.
Folię aluminiową posmarować resztą oleju i położyć nacięciem do góry. Do środka włożyć mozzarellę, czerwoną cebulę, cieciorkę,posypujemy pokrojonymi suszonymi pomidorami. Zawinąć w folię aluminową,włożyć do małej brytfanki i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
W międzyczasię zlać wytopiony płyn.
Sos:
Wytopiony płyn przelewamy do słoika ( około 400 ml). Uzupełniamy wodą do pełnego i przelewamy do małego garnka 3/4 zawartości słoika. Do garnka dodajemy 1 łyżeczkę ze sporym czubkiem koncentratu pomidorowego, reszte soli i pieprzu, bazylię.
Do wody w słoiku dodajemy mąkę, mieszamy wylewamy do sosu przez chwilę gotujemy. Sos wykładamy do miseczki, kładziemy pierś, dekorujemy pietruszką.
Komentarze