ljutenica

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Ljutenica lub lutenica to pikantna pasta warzywna rodem z Macedonii, Bułgarii i Serbii.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 6 kg pomidorów podłużnych
    3 - 4 kg papryki
    25 dag chili
    3 kg bakłażana
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg pietruszki (korzeń)
    główka czosnku
    sól morska
    pieprz kolorowy
    miód do smaku
    5 - 6 łyżek oleju rzepakowego
    4 łyżki czubrycy czerwonej
    łyżeczka kminku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ljutenica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany, paprykę, pietruszkę, chili myjemy, układamy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 40-50 minut.
  • 2. Pomidory myjemy i sparzamy gorącą wodą następnie obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i smażymy około 2 godzin, aż znacznie zgęstnieją.
  • 3. Upieczone bakłażany i pietruszki kroimy i miksujemy w malakserze.
  • 4. Gorącą paprykę wkładamy do foliowego worka. Jak trochę przestygnie obieramy skórę. I też miksujemy.
  • 5. Pomidory przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek i otrzymać jednolitą konsystencję.
  • 6. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, następnie miksujemy je w malakserze. Dodajemy do przesmażonych pomidorów, razem z bakłażanem, pietruszką i papryką. Doprawiamy przyprawami. Po połączeniu składników przesmażamy do uzyskania gęstej konsystencji. Mieszamy i uważamy by pasta się nie przypaliła. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut.

Porady

Jest wiele wersji tej popularnej bałkańskiej pasty. Można ją wzbogacić dodając marchewkę, orzechy czy ulubione przyprawy. Ja wolę gładką konsystencję i dosyć dokładnie zmiksowane warzywa, jeśli wolicie wersję z kawałkami można pominąć miksowanie. Jeśli nie mamy malaksera lub robota kuchennego warzywa można zmielić w maszynce do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować