Sałatka z cukinii i papryki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, obcinamy końce i kroimy w plastry lub pół-plastry (zależnie od grubości cukinii). Pokrojone cukinie zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na ok. pół godziny aż puszczą wodę i zmiękną.
2.W międzyczasie kroimy w kostkę wydrążoną z nasion paprykę, obieramy i kroimy w pół-piórka cebulę oraz obieramy i ścieramy na grubej tarce marchew.
3.Zmiękczoną cukinię płuczemy 2 razy w zimnej wodzie i odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z innymi warzywami.
4.Składniki na zalewę zagotowujemy. Słoiki napełniamy sałatką, na wierzch każdej kładziemy ząbek czosnku, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 minut po zagotowaniu.
Porady
Z podanej porcji wychodzi 8 litrowych słoików sałatki
Komentarze