Linguine z brązowymi pieczarkami

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Pomysł na błyskawiczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Aromatyczne brązowe pieczarki i linguine, to wyjątkowo udane połączenie.

  • 30 min

Składniki:

  • świeży makaron linguine – 250 g
    brązowe pieczarki - 300 g
    cebula - 1 szt.
    świeże oregano – do smaku
    oliwa – 1 łyżka
    masło – 1 łyżka
    śmietana kremówka - 150 ml
    sól – do smaku
    pieprz świeżo mielony – do smaku

    DO PODANIA:

    starty parmezan
    świeże listki oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Linguine z brązowymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną ze skórki, umytą i posiekaną cebulę lekko podsmażam na łyżce oliwy. Gdy cebula lekko zmięknie odgarniam ją na brzeg patelni i dodaję oczyszczone, opłukane i pokrojone pieczarki. Smażę na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. U mnie nie trwało to długo, ale jeśli pieczarki puszczą dużo soku, to smażymy dłużej, aż się on nieco zredukuje.
  • 2. Następnie dodaję łyżkę masła, sól, pieprz, mieszam i smażę jeszcze minutę. Wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, dodaję listki świeżego oregano,mieszam i ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Świeży makaron linguine gotuję w dużej ilości osolonej wody. Gotowy, odcedzam i przekładam do rondla z sosem. Mieszam i podaję posypany listkami świeżego oregano i tartym parmezanem.

Porady

*gdyby sos był bardzo gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której gotował się makaron

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Oregano Parmezan Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować