Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

4.41 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Taki ryż kocham najbardziej. Jego kremowa i kleista konsystencja oraz rozmaite dodatki za każdym razem dostarczają mi nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na risotto z dodatkiem kurczaka oraz brązowych pieczarek, które jest bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu Arborio
    - pierś z kurczaka
    - 2 szalotki
    - 150 g brązowych pieczarek
    - 1 kieliszek wytrawnego białego wina
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - bulion
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oliwy
    - natka pietruszki
    - gałka muszkatołowa
    - pieprz biały
    - pieprz czarny
    - sól do smaku
    - 1/3 łyżeczki mielonych suszonych prawdziwków (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.41 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na oliwie i odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pokrojone w plastry pieczarki, do momentu odparowania z nich wody (w trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk).
  • 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy suszone prawdziwki*.

    * Ten dodatek doda daniu wyjątkowo grzybowego smaku. Możemy użyć także innych grzybów.
  • 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz pieczarki. Ryż doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym i białym pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować