Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Taki ryż kocham najbardziej. Jego kremowa i kleista konsystencja oraz rozmaite dodatki za każdym razem dostarczają mi nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na risotto z dodatkiem kurczaka oraz brązowych pieczarek, które jest bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne.

Kasia Futka
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 1 szklanka ryżu Arborio
- pierś z kurczaka
- 2 szalotki
- 150 g brązowych pieczarek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- pieprz czarny
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki mielonych suszonych prawdziwków (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na oliwie i odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pokrojone w plastry pieczarki, do momentu odparowania z nich wody (w trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk).
  • 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy suszone prawdziwki*.

    * Ten dodatek doda daniu wyjątkowo grzybowego smaku. Możemy użyć także innych grzybów.
  • 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz pieczarki. Ryż doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym i białym pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

risottorisotto z kurczakiemrisotto grzybowerisotto z pieczarkami

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Dodane przez: Cukiereczek

Risotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Risotto przygotowujemy ze specjalnego...

Risotto

Dodane przez: paula1996

Risotto z kurczakiem i warzywami

Szybki przepis na łatwy i sycący...

Risotto z tymiankiem i pieczarkami

Dodane przez: Futka

Risotto z tymiankiem i pieczarkami

Potrawy, które oprócz smaku i idealnej...

Risotto z brązowego ryżu

Dodane przez: luna19

Risotto z brązowego ryżu

proste risotto na obiadek

Risotto z kurczakiem i warzywami.

Dodane przez: mhm2772

Risotto z kurczakiem i warzywami.

Do tego risotta możemy wykorzystać...

Linguine z brązowymi pieczarkami

Dodane przez: anemon

Linguine z brązowymi pieczarkami

Pomysł na błyskawiczny obiad, którego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE