Limonkowe ciasto do odrywania - przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie szklanki mąki przesiewamy, dodajemy cukier, drożdże, sól i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wodę, zostawiamy na chwilę, aby lekko przestygło. Do mleka dodajemy wanilię.
Ciepłe mleko dodajemy do suchych składników i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajemy pozostała część mąki ( 1 szkl. ) i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie lepiące się do rąk (10-15 min ).
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną dosyć obficie mąką stolnicę i chwilkę wyrabiamy, aby je odgazować. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. W miseczce łączymy cukier razem ze startą skórką i sokiem z limonki, aż powstanie wilgotna cukrowa masa. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy równomiernie roztopione masło, a na nim cukrową masę. Używając długiego noża wycinamy pięć pasów o wym. 30x10. Pasy układamy jeden na drugim i ponownie tniemy na sześć kawałków o wym. 10x5 cm. Formę o wym. 22x12 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną. Przekładamy do niej dłuższą częścią do góry kawałki ciasta, jeden obok drugiego. W foremce po bokach powinno pozostać wolne miejsce, ciasto później podrośnie i wolne miejsce zostanie zapełnione. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 30-50 min ).
Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok. 35 min. Jeśli skórka za mocno się rumieni możemy przykryć ją folią aluminiową i zdjąć na 10 min przed końcem pieczenia. Po upieczeniu ciasto studzimy przez ok. 15 min i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy.
W międzyczasie możemy przygotować polewę. Serek miksujemy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy mleko oraz sok z limonki, miksujemy.
Ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i za pomocą pędzelka smarujemy polewą.
Komentarze