Letnie risotto z warzywami

0 (0 ocen)

Warzywne risotto to jest to! danie jest tak pyszne,że trudno się od niego oderwać:) i oczywiście jest niskokaloryczne - w porcji ( 100 g) jest około 70-80 kcal.

Składniki:

  • 70 g suchego ryżu
    220 g kalafiora
    100 g fasolki szparagowej
    100 g ugotowanego bobu
    50 g pora
    2 pomidory- 300 g
    1 łyżka oleju
    300 ml wody
    30 g sera mozzarella light
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Letnie risotto z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yod5bd 1. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić ryż. Podsmażyć aż będzie szklisty i wlać około 100 ml wody, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn odparuje ponownie wlać wodę i dusić. Czynność powtarzać aż ryż będzie na wpół miękki i będzie można dodać warzywa.
  • image-0tkt9pl 2. Gdy ryż się dusi przygotować warzywa- kalafior pokroić na różyczki, fasolkę na małe kawałki.
  • image-170b1ph 3. Por pokroić w cienkie krążki i dodać do ryżu. Następnie dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Wlać kolejne 100-150 ml wody i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą.
  • image-0bnlfog 4. W między czasie bób obrać z łupin i dodać do garnka. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do rondla i dusić aż pomidory będą się rozpadać.
  • image-088jm35 5. Dodać pieprz i tymianek. Wymieszać. Rondel zdjąć z ognia i dodać pokrojony ser, wymieszać i podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować