Leśniaki

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pochodzę z okolic Borów Tucholskich, które słyną z lasów bogatych w grzyby. Dlatego też te śledzie są bardzo popularne w moich rodzinnych stronach. Obowiązkowe na Boże Narodzenie.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów śledziowych,
    garść szuszonych leśnych grzybów,
    2 średnie cebule,
    olej,
    sól,
    pieprz,
    ok. szkl. białego wina.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Leśniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalać wodą i odstawić na całą noc. Grzyby zalać winem i odstawić na 4-5 godz. Grzyby odsączyć, bardzo drobno pokroić. Cebule obrać i posiekać, wraz z grzybami zeszklić na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem, lekko przestudzić. Filety odsączyć, posmarować masą grzybową, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować