Galareta z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżkę i golonkę dokładnie wyszoruj. Zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu 1.5 godziny.
2.Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa, bez czosnku ( cebula upalona na ogniu) i przyprawy. Gotuj jeszcze godzinę do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. Czosnek pokrojony w plasterki dodaj 15 minut przed końcem gotowania.
3.Mięso wyłóż na talerz a wywar przecedź przez gęste sitko.
4.Żelatynę namocz w 2 - 3 łyżkach zimnej wody i po napęcznieniu dodaj do wywaru. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli zachodzi taka potrzeba , wywar dopraw.
5.Do pojemniczków włóż pokrojone jajka i warzywa oraz czyste mięso bez skór i tłustych części. Zalej tężejącym wywarem.
Komentarze