Galareta z golonki

4.49 (176 ocen)

Zimna, smaczna, idealna w upalny dzień

Składniki:

  • 1 duża golonka
    1 nóżka wieprzowa
    1 marchewka
    2 pietruszki
    kawałek pora
    1 cebula
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu
    2 łyżeczki soli
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka żelatyny
    2 l wody
    1/2 puszki groszku
    2 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżkę i golonkę dokładnie wyszoruj. Zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu 1.5 godziny.
  • 2. Po tym czasie dodaj oczyszczone warzywa, bez czosnku ( cebula upalona na ogniu) i przyprawy. Gotuj jeszcze godzinę do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości. Czosnek pokrojony w plasterki dodaj 15 minut przed końcem gotowania.
  • 3. Mięso wyłóż na talerz a wywar przecedź przez gęste sitko.
  • 4. Żelatynę namocz w 2 - 3 łyżkach zimnej wody i po napęcznieniu dodaj do wywaru. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli zachodzi taka potrzeba , wywar dopraw.
  • 5. Do pojemniczków włóż pokrojone jajka i warzywa oraz czyste mięso bez skór i tłustych części. Zalej tężejącym wywarem.

Porady

W porze zimowej żelatyny do galarety nie dodaję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować