Przepisy na śledzie wykorzystujemy regularnie, nie tylko w czasie świąt. Jest to przecież przekąska, która pojawia się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych imprez czy spotkań z przyjaciółmi.

Zazwyczaj korzystamy z tych samych, sprawdzonych przepisów.  Jednak nikt nie poznał nowych smaków, nie jedząc ich. Dlatego zachęcamy do kombinowania i tworzenia własnych śledziowych receptur. Może to będzie też sposób, by odświeżyć świąteczne przepisy i tchnąć w nie trochę więcej nowych smaków i aromatów? W naszej galerii prezentujemy aż 24 przepisy na śledzie, które mogą być inspiracją do stworzenia własnych przepysznych kompozycji.  Warto je wypróbować nie tylko od święta.

Jak przyrządzać śledzie?

Kiedy już kupisz solone śledzie, trzeba będzie je wymoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Jak długo moczyć śledzie - to pytanie pada często, ale nie ma na nie jednej odpowiedzi. Czasem wystarczy godzina, czasem warto poczekać nawet 6 czy 8 godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słone śledzie kupiliście oraz tego, jakie śledzie wam smakują. Rozwiązanie jest proste - odkrój kawałek śledzia i go zjedz. Jeśli słoność ci odpowiada, w gotowym daniu też będzie w sam raz.

Znajdź swój przepis na śledzie

Wśród przepisów na śledzie jest kilka "pewniaków" - śledzie w occie, w śmietanie, pod pierzynką, po kaszubsku zawsze znajdą swoich sympatyków podczas rodzinnych imprez. Coraz więcej jednak pojawia się też bardziej odważnych pomysłów - śledzie z rodzynkami, a może czosnkowe lub z ziołami? Pasują do bardzo wielu smaków, warto próbować, testować. Pamiętaj, aby przygotowania rozpocząć z wyprzedzeniem, bo śledzie "lubią" poleżeć w marynacie co najmniej kilka godzin.

Śledzie a post

Uwielbiamy śledzie tak bardzo, że najchętniej jedlibyśmy je regularnie, bez okazji. Skojarzenie ich z postną kuchnią nie jest jednak przypadkowe, bo już w średniowiecznej Europie były one utożsamianie z okresem powstrzymywania się od przejadania. Post trwał wtedy nawet ponad pół roku, więc wszyscy sięgali po śledzie jako po jeden z nielicznych dozwolonych produktów. Tym bardziej, że przechowywane w soli przez długi czas nadawały się do jedzenia.

Kupując śledzie, zwróć uwagę, czy noszą one znak MSC - oznacza on, że pochodzą ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które w najmniejszej mierze szkodzą ekosystemowi mórz. To ważne, bo system ten chroni akweny przed przełowieniem, a co za tym idzie, ginięciem gatunków. Nie oznacza to jednak, że - jak to bywa na przykład z produktami ekologicznymi - takie ryby będą drogie i trudno dostępne. Śledzie z certyfikatem MSC są szeroko dostępne w sklepach i supermarketach - także na półkach najpopularniejszych sieci handlowych.

Odwiedź naszą galerię: Sałatka śledziowa na 14 sposobów, w której znajdziesz jeszcze więcej pomysłów na tę smaczną rybę.

Zobacz jeszcze więcej przepisów na Wigilię!