Przepisy na śledzie wykorzystujemy regularnie, nie tylko w czasie świąt. Jest to przecież przekąska, która pojawia się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych imprez czy spotkań z przyjaciółmi.

Zazwyczaj korzystamy z tych samych, sprawdzonych przepisów na śledzie.  Jednak nikt nie poznał nowych smaków, nie jedząc ich. Dlatego zachęcamy do kombinowania i tworzenia własnych śledziowych receptur. Może to będzie też sposób, by odświeżyć świąteczne przepisy i tchnąć w nie trochę więcej nowych smaków i aromatów? W naszej galerii prezentujemy aż 24 przepisy na śledzie, które mogą być inspiracją do stworzenia własnych przepysznych kompozycji.  Warto je wypróbować nie tylko od święta.

Śledzie - jak przyrządzać

Kiedy już kupisz solone śledzie, trzeba będzie je wymoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Jak długo moczyć śledzie - to pytanie pada często, ale nie ma na nie jednej odpowiedzi. Czasem wystarczy godzina, czasem warto poczekać nawet 6 czy 8 godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słone śledzie kupiliście oraz tego, jakie śledzie wam smakują. Rozwiązanie jest proste - odkrój kawałek śledzia i go zjedz. Jeśli słoność ci odpowiada, w gotowym daniu też będzie w sam raz.

Śledzie - popularne przepisy

Wśród przepisów na śledzie jest kilka "pewniaków" - śledzie w occie, w śmietanie, pod pierzynką, śledzie po kaszubsku zawsze znajdą swoich sympatyków podczas rodzinnych imprez. Coraz więcej jednak pojawia się też bardziej odważnych pomysłów - śledzie z rodzynkami, a może czosnkowe lub z ziołami? Pasują do bardzo wielu smaków, warto próbować, testować. Pamiętaj, aby przygotowania rozpocząć z wyprzedzeniem, bo śledzie "lubią" poleżeć w marynacie co najmniej kilka godzin.

Śledzie a post

Uwielbiamy śledzie tak bardzo, że najchętniej jedlibyśmy je regularnie, bez okazji. Skojarzenie ich z postną kuchnią nie jest jednak przypadkowe, bo już w średniowiecznej Europie były one utożsamianie z okresem powstrzymywania się od przejadania. Post trwał wtedy nawet ponad pół roku, więc wszyscy sięgali po śledzie jako po jeden z nielicznych dozwolonych produktów. Tym bardziej, że przechowywane w soli przez długi czas nadawały się do jedzenia.

Kupując śledzie, zwróć uwagę, czy noszą one znak MSC - oznacza on, że pochodzą ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które w najmniejszej mierze szkodzą ekosystemowi mórz. To ważne, bo system ten chroni akweny przed przełowieniem, a co za tym idzie, ginięciem gatunków. Nie oznacza to jednak, że - jak to bywa na przykład z produktami ekologicznymi - takie ryby będą drogie i trudno dostępne. Śledzie z certyfikatem MSC są szeroko dostępne w sklepach i supermarketach - także na półkach najpopularniejszych sieci handlowych.

Odwiedź naszą galerię: Sałatka śledziowa na 14 sposobów, w której znajdziesz jeszcze więcej pomysłów na tę smaczną rybę.

Zobacz jeszcze więcej przepisów na Wigilię i śledzie! A może kapusta z grzybami? Sprawdź przepis! Zobacz też przepis na makowiec i przepis na bigos