Przepisy na śledzie wykorzystujemy regularnie, nie tylko w czasie świąt. Jest to przecież przekąska, która pojawia się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych imprez czy spotkań z przyjaciółmi. Dobry przepis na śledzie posłuży także na Sylwestra, na urodziny, a także na Andrzejki. 

Dania ze śledziami - sprawdzone przepisy

Zazwyczaj korzystamy z tych samych, sprawdzonych przepisów na śledzie.  Jednak nikt nie poznał nowych smaków, nie jedząc ich. Dlatego zachęcamy do kombinowania i tworzenia własnych śledziowych receptur. Może to będzie też sposób, by odświeżyć świąteczne przepisy i tchnąć w nie trochę więcej nowych smaków i aromatów? W szczególności będą zachwycać przepis na pyszne śledzie na słodko z rodzynkami, z żurawiną lub suszonymi śliwkami. Zaskakujące w smaku będą także śledzie z suszonymi morelami lub kawałkami piernika. W naszej galerii prezentujemy aż 24 przepisy na śledzie, które mogą być inspiracją do stworzenia własnych przepysznych kompozycji.  Warto je wypróbować nie tylko od święta - przykładem są śledzie z cebulą, które smakują niezależnie od okazji.

Śledzie - jak przyrządzać

Kiedy już kupisz solone śledzie, trzeba będzie je wymoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Jak długo moczyć śledzie - to pytanie pada często, ale nie ma na nie jednej odpowiedzi. Czasem wystarczy godzina, czasem warto poczekać nawet sześć czy osiem godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słone śledzie kupiliście oraz tego, jakie śledzie wam smakują. Rozwiązanie jest proste - odkrój kawałek śledzia i go zjedz. Jeśli słoność ci odpowiada, w gotowym daniu też będzie w sam raz. Aby przepis na śledzie był jeszcze smaczniejszy, warto wymoczyć je w mleku lub w wodzie wymieszanej w połowie z mlekiem. Na koniec śledzie moczone w płynie można wzbogacić o kilka ziaren czarnego pieprzu albo liście laurowe. Ponadto smaku nadadzą ziarna ziela angielskiego.

Śledzie - popularne przepisy

Wśród przepisów na śledzie jest kilka "pewniaków" - śledzie w occie, śledzie w śmietanie, śledzie pod pierzynką, śledzie po kaszubsku zawsze znajdą swoich sympatyków podczas rodzinnych imprez. Coraz więcej jednak pojawia się też bardziej odważnych pomysłów - śledzie z rodzynkami, śledzie piernikowe a może czosnkowe lub z ziołami? Pasują do bardzo wielu smaków, warto próbować, testować. Pamiętaj, aby przygotowania rozpocząć z wyprzedzeniem, bo śledzie "lubią" poleżeć w marynacie co najmniej kilka godzin.

Jednak w święta Bożego Narodzenia warto sięgnąć po przepis na śledzie w cebuli z dodatkiem oleju lnianego. Tak przygotowane są tradycyjną potrawą wigilijną.  W święta i Sylwestra sprawdzi się również lubelska śledziatka żurawinowa, czyli rodzaj zakąski idealny podczas wznoszenia okolicznościowych toastów stosownym alkoholem. W skład takiej śledziatki wchodzą korzenny matiasy, ugotowane buraki, świeża żurawina, kwaśne jabłko lub gruszka i całość jest doprawiana cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. To świetny pomysł na śledzie, gdy lubimy urozmaicone rybne smaki. W ten sposób śledzie na różne sposoby mogą zagościć na stole stanowiąc zaskakującą przekąskę. 

Śledzie a post

Uwielbiamy śledzie tak bardzo, że najchętniej jedlibyśmy je regularnie, bez okazji. Skojarzenie ich z postną kuchnią nie jest jednak przypadkowe, bo już w średniowiecznej Europie były one utożsamianie z okresem powstrzymywania się od przejadania. Post trwał wtedy nawet ponad pół roku, więc wszyscy sięgali po śledzie jako po jeden z nielicznych dozwolonych produktów. Tym bardziej, że przechowywane w soli przez długi czas nadawały się do jedzenia. Obecnie przepis na śledzie często wykorzystywany jest w czasie Adwentu, Wielkiego Postu oraz zwyczajowo w piątki. Właśnie tego dnia w wielu domach tradycyjnie rezygnuje się ze spożycia czerwonego i drobiowego mięsa. 

Śledzie - jak je wybrać?

Kupując śledzie, zwróć uwagę, czy noszą one znak MSC - oznacza on, że pochodzą ze zrównoważonych połowów, czyli takich, które w najmniejszej mierze szkodzą ekosystemowi mórz. To ważne, bo system ten chroni akweny przed przełowieniem, a co za tym idzie, ginięciem gatunków. Nie oznacza to jednak, że - jak to bywa na przykład z produktami ekologicznymi - takie ryby będą drogie i trudno dostępne. Śledzie z certyfikatem MSC są szeroko dostępne w sklepach i supermarketach - także na półkach najpopularniejszych sieci handlowych.

Odwiedź naszą galerię: Sałatka śledziowa na 14 sposobów, w której znajdziesz jeszcze więcej pomysłów na tę smaczną rybę.

Zobacz jeszcze więcej przepisów na Wigilię i śledzie! A może kapusta z grzybami? Sprawdź przepis! Zobacz też przepis na makowiec i przepis na bigos

Zobacz też: przepisy na świąteczny obiad