Leniwe z bułką tartą i cynamonem

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierogi leniwe to chyba moje ulubione kluski i najczęstszy wybór w barach mlecznych. Jeśli robię w domu, to smażę na maśle z bułką tartą i odrobiną cynamonu i podaję z prażonymi jabłkami ze słoika od mojej mamy. Sprawdźcie mój przepis!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski:
    Twaróg tłusty - 500g
    Jajko - 2szt
    Sól - szczypta
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    Mąka pszenna - 1 szklanka

    Dodatki:
    Masło - 3 łyżki
    Bułka tarta - 2 łyżki
    Cukier - 2 łyżki
    Cynamon - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kluski leniwe

Leniwe z bułką tartą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Można także kupić twaróg mielony (np w rolce), ważne aby był bez żadnych dodatków.
    Ser łączymy z jajkami, solą i mąkami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
    Masę dzielimy na 2 części. Podsypując mąką, z każdej formujemy wałek i kroimy go po skosie (jak kopytka).
    Kluski porcjami wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

    Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy cukier, cynamon i bułkę tartą. Smażymy pół minuty, często mieszając. Dodajemy leniwe. Smażymy, aż ładnie zarumienią się z obu stron.

    Podajemy od razu - ja lubię z jabłkami, ale świetnie będą smakowały również z jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Bułka tarta Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować