Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest proste, mięciutkie i bardzo smaczne, a możemy je przygotować z różnymi owocami, nie tylko z rabarbarem.

  • 3 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

    250 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
    25 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
    1/2 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym)
    125 ml ciepłego mleka
    2 jajka kl M
    szczypta soli
    kilkanaście kropel esencji waniliowej lub cytrynowej
    1/4 szkl roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
    250 g rabarbaru
    1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
    cukier puder

    Kruszonka:
    90 g mąki pszennej
    50 g cukru
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    60 g masła w temp. pokojowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Leniwe drożdżowe z rabarbarem - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • LENIWE DROŻDŻOWE Z RABARBAREM - KROK PO KROKU 1. . Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
    . Do miski przesiewamy mąkę.
  • LENIWE DROŻDŻOWE Z RABARBAREM - KROK PO KROKU 2. . Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.
  • LENIWE DROŻDŻOWE Z RABARBAREM - KROK PO KROKU 3. . Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową/cytrynową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
    Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
  • LENIWE DROŻDŻOWE Z RABARBAREM - KROK PO KROKU 4. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • LENIWE DROŻDŻOWE Z RABARBAREM - KROK PO KROKU 5. Następnie wykładamy rabarbar wymieszany z 1 łyżką budyniu lub mąką ziemniaczaną i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
  • LENIWE DROŻDŻOWE Z RABARBAREM - KROK PO KROKU 6. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do ziemnego piekarnika i włączamy grzanie na 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
  • LENIWE DROŻDŻOWE Z RABARBAREM - KROK PO KROKU 7. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem i życzę Smacznego !!

Porady

Ps. nie pokazałam wykonania kruszonki gdyż zazwyczaj mam jej zapas zamrożony i tylko wyjmuje do poszczególnych wypieków :) Drożdżowe, zaraz po lekkim ostudzeniu jest bardzo puszyste i mięciutkie, można zjeść pół blaszki ;) Rabarbar możemy użyć mrożony tylko musi się wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować