Rogaliki niemieckie - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszone drożdży włożyć do szklanki i lekko wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru.
2.Podgrzać mleko i dodać do niego krojone mało lub margarynę.
3.Do dużej miski przesiać 500g mąki, dodać cukier, sól, cale jako i polowe drugiego (wybić jajko do szklanki, rozmieszać widelcem, polowe wlać do miski z mąką, drugą połowę zostawić do smarowania rogalików)
4.Dodać drożdży, mleko z masłem i zagnieść ciasto (przy potrzebie dodać do 100g mąki).
5.Nakryć ręcznikiem i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut.
6.Rozdzielić ciasto na 2 polowy, każdą rozwałkować w koło 40-50 cm i pokroić na 12 trójkątów. Wyłożyć nadzienie i zakręcić rogaliki. Włączyć piekarnik na 180 stopni, posmarować rogaliki jajkiem, piec 20-25 minut.
7.Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na blachę z rogalikami dwie ścierki i dać odpocząć 10 minut.
Smacznego :)
Komentarze