Rogaliki niemieckie - krok po kroku

4.99 (151 ocen)

Stokrotnie sprawdzone ciasto drożdżowe, dawno-dawno temu przyjechało z Niemiec i zostało

Składniki:

  • 1. 600g mąki
    2. 250ml mleka
    3. 20g drożdży
    4. 90g masła lub margaryny
    5. 2 jajka
    6. szczypta soli
    7. marmolada lub masa makowa lub nutella
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Rogaliki niemieckie - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2agyu1b 1. Kruszone drożdży włożyć do szklanki i lekko wymieszać z dwoma łyżeczkami cukru.
  • image-17mijpb 2. Podgrzać mleko i dodać do niego krojone mało lub margarynę.
  • image-15uqx86 3. Do dużej miski przesiać 500g mąki, dodać cukier, sól, cale jako i polowe drugiego (wybić jajko do szklanki, rozmieszać widelcem, polowe wlać do miski z mąką, drugą połowę zostawić do smarowania rogalików)
  • image-2b4ykgm 4. Dodać drożdży, mleko z masłem i zagnieść ciasto (przy potrzebie dodać do 100g mąki).
  • image-0vlp0u6 5. Nakryć ręcznikiem i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut.
  • image-0245tno 6. Rozdzielić ciasto na 2 polowy, każdą rozwałkować w koło 40-50 cm i pokroić na 12 trójkątów. Wyłożyć nadzienie i zakręcić rogaliki. Włączyć piekarnik na 180 stopni, posmarować rogaliki jajkiem, piec 20-25 minut.
  • image-1g6st0h 7. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na blachę z rogalikami dwie ścierki i dać odpocząć 10 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Domowe masło ze śmietany

To może cię zainteresować