Puszyste i mięciutkie racuchy drożdżowe - filmik krok po kroku

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na drożdżowe racuchy jak u babci.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 g drożdży
    1,5 szklanki mąki
    pół szklanki mleka
    3 jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    cukier waniliowy

    do posypania:
    cukier puder i cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Puszyste i mięciutkie racuchy drożdżowe - filmik krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży: 30 g drożdży rozkruszyć w miseczce , dodać połowę mleka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby urósł.
  • 2. Masło roztopić.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy, żółtka i wymieszać.
  • 4. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka, ubite jajka, roztopione masło. Wszystko wymieszać na jednolitą masę używając łopatki. Miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 5. Na patelnię nalać niewielką ilość oleju. Rozprowadzić na całej powierzchni. Na rozgrzaną patelnię nałożyć porcję ciasta, smażyć chwilę, następnie przewrócić na drugą stronę.
  • 6. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Porady

Aby ciasto szybciej podwoiło swoją objętość, możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego na 50°C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować