Puszyste i mięciutkie racuchy drożdżowe - filmik krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży: 30 g drożdży rozkruszyć w miseczce , dodać połowę mleka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki. Wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby urósł.
2.Masło roztopić.
3.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy, żółtka i wymieszać.
4.Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka, ubite jajka, roztopione masło. Wszystko wymieszać na jednolitą masę używając łopatki. Miskę nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
5.Na patelnię nalać niewielką ilość oleju. Rozprowadzić na całej powierzchni. Na rozgrzaną patelnię nałożyć porcję ciasta, smażyć chwilę, następnie przewrócić na drugą stronę.
6.Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Porady
Aby ciasto szybciej podwoiło swoją objętość, możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego na 50°C.
Komentarze