Lekki torcik cytrynowy

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekki i delikatny torcik o wyraźnie cytrynowej nucie,dla amatorów słodko-kwaśnych smaków

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka miałkiego cukru
    6 jajek wiejskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    3,5 szklanki mleka
    2 duże budynie śmietankowe
    1 cukier waniliowy 16 g
    250 g margaryny np Kasi
    1 cytryna
    2 łyżki cukru

    Poncz:
    1 szklanka wody
    1 łyżka rumu
    sok z 1 wyciśniętej cytryny
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    plasterki cytryny do dekoracji
    ozdoby czekoladowe
    1/2 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasto cytrynowe Torty Desery

Lekki torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka chwilę miksować wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem ,delikatnie wymieszać już łyżką przełożyć do średniej blaszki 25/36 cm wyłożonej pergaminem i piec 25 min w temp 170*



    Ostudzony przekroić na cienkie 3 płaty ciasta.
  • 2. Krem: Zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym,w reszcie mleka rozpuścić budynie ,wlać na wrzące mleko ,energicznie mieszając ugotować budyń.

    Zestawić z ognia ,do ostudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu zrobić krem pod koniec wycisnąć sok z jednej cytryny zmiksować wszystko jeszcze raz do połączenia.
  • 3. Poncz: W szklance wody rozpuścić puder ,dolać łyżkę rumu wycisnąć sok z cytryny,wymieszać.
  • 4. Przełożenie: Pierwszy blat biszkopta nasączyć ponczem przełożyć kremem znów biszkopt +krem + biszkopt i krem udekorować rozetkami kremu i plasterkami cytryny oraz czekoladowymi ozdobami wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chrzciny Komunia Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować