Lekka zupa z młodej kapusty, papryki, boczku i pomidora

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest to zupa lekka, bez zasmażek, a zarazem bardzo smaczna. Doskonała na letni obiad, lecz nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1 duży, dorodny pomidor
    20 dag. boczku wędzonego parzonego
    1 cebula
    2 marchewki
    4 szklanki bulionu drobiowego
    2 łyżki masła
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    posiekany koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Lekka zupa z młodej kapusty, papryki, boczku i pomidora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Wszystkie warzywa obieram, oczyszczam, myję, wedle potrzeby. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojoną w pół plasterki marchewkę, podsmażam, dodaje listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czubrycę, zalewam bulionem, doprowadzam do zagotowania. Dodaję poszatkowaną kapustę, gotuję 10 minut, dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kosteczkę pomidora, gotuję 10 minut. Boczek kroję w kosteczkę, podsmażam na suchej patelni, dodaję do zupy, doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam do smaku pieprzem i solą. Zupę podaję posypaną posiekanym koperkiem.

Porady

Jeśli ktoś liczy kalorie niech nie dodaje boczku ale nie rezygnuje z małej ilości masła:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Papryka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować