Lekka zupa z młodej kapusty, papryki, boczku i pomidora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obieram, oczyszczam, myję, wedle potrzeby. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojoną w pół plasterki marchewkę, podsmażam, dodaje listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czubrycę, zalewam bulionem, doprowadzam do zagotowania. Dodaję poszatkowaną kapustę, gotuję 10 minut, dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kosteczkę pomidora, gotuję 10 minut. Boczek kroję w kosteczkę, podsmażam na suchej patelni, dodaję do zupy, doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam do smaku pieprzem i solą. Zupę podaję posypaną posiekanym koperkiem.
Porady
Jeśli ktoś liczy kalorie niech nie dodaje boczku ale nie rezygnuje z małej ilości masła:)
Komentarze