Zupa z młodej kapusty

4.47 (192 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób

To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak.

  • 50 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • mięso lub koście na wywar
    1 główka młodej kapusty (mała)
    3-4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    2 listki laurowe
    3ziarenka ziela angielskiego
    sól i pieprz
    Dodatkowo:
    koperek
    natka pietruszki
    Ponadto:
    olej/masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Zupa z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego.
    (Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
    Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.
    Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy.
    Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą.
    Zupę gotować do miękkości wszystkich składników.
    Na końcu dodać mięso z wywaru oddzielone od kości lub pokrojone na mniejsze kawałki.
    Gotową zupę doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.
    (Można zabielić śmietaną, bądź zagęścić zasmażką.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować