To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak.
50 min
Dla 7 osób
Składniki:
mięso lub koście na wywar
1 główka młodej kapusty (mała)
3-4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
3ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
Dodatkowo:
koperek
natka pietruszki
Ponadto:
olej/masło klarowane do smażenia
Zupa z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego.
(Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.)
Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera.
Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy.
Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą.
Zupę gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu dodać mięso z wywaru oddzielone od kości lub pokrojone na mniejsze kawałki.
Gotową zupę doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.
(Można zabielić śmietaną, bądź zagęścić zasmażką.)
Komentarze