Pyszna wersja popularnego dania. Leczo jest sycące, pikantne i rozgrzewające. W moim domu gości często, ponieważ bardzo je lubimy.
50 min
Składniki:
-0,5 kg ulubionej kiełbasy
-2 duże czerwone cebule
-2 duże papryki czerwone
-2 duże papryki żółte
-3 duże pomidory
-30 dag pieczarek
-0,5 l przecieru pomidorowego
-1 łyżeczka papryki ostrej
-olej rzepakowy do smażenia
-sól, pieprz, cukier do smaku
Leczo z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w talarki, pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
2.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy kiełbaskę i smażymy na rumiano.
3.Gdy kiełbaska się zrumieni wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę, przesmażamy chwilę. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę ostrą. Całość dusimy do miękkości warzyw od czasu do czasu mieszając (ok 30 min). Po tym czasie danie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, chwilę dusimy aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Komentarze