Leczo po mojemu

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie cukinię? Ja osobiście uwielbiam pod każdą postacią, a że zaczął się sezon na cukinię to można z tego warzywa wyczarować cuda i przygotować to co lubimy. Ja dziś proponuję leczo według mojego gustu, ponieważ u mnie za bardzo nie lubią papryki, więc przygotowałam inną wersję.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 980 g cukinii przed oczyszczeniem 0,5 większej sztuki,

    2 cebule 165 g obie,

    300 g pieczarek 10 sztuk,

    2 pętka kiełbasy śląskiej,

    4 łyżki oleju,

    1 koncentrat pomidorowy 160 g,

    300 g warzyw na patelnię,

    1 płaska łyżeczka soli,

    1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,

    200 ml wody,

    1 liść laurowy,

    3 ziarenka ziela angielskiego,

    2 ząbki czosnku,

    0,5 łyżki pieprzu ziołowego,

    0,5 łyżki suszonego lubczyku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Leczo

Leczo po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • leczo 1. Na początek przygotować warzywa i kiełbasę, cukinię umyć i usunąć gniazdo nasienne jeśli większe są pestki pokroić ją w grubszą kostkę, cebulę również pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a nóżki pieczarki w kółeczka, kiełbasę pokroić w plasterki dowolnej grubości. Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej dodać cebulę i podsmażyć ja na rumiany kolor następnie dodać cukinię i podsmażyć ją na średnim ogniu do zmiany koloru
  • leczo 2. Jak już podczas smażenia cukinia się zeszkliła dodać przygotowane pieczarki, podsmażyć a następnie posolić i posypać pieprzem smażąc dodać pięćdziesiąt ml wody i nadal smażyć do zmiany koloru pieczarek, po tym czasie dodać warzywa na patelnię i dalej smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw
  • leczo 3. W trakcie duszenia się cukinii z pieczarkami i warzywami brokuł podzielić na mniejsze części a następnie dodać czosnek drobno pokrojony, liść laurowy, ziela angielskie oraz pieprz ziołowy i suszony lubczyk. Jak już całość ładnie jest podsmażona i warzywa są miękkie dodać kiełbasę wlać kolejne pięćdziesiąt ml wody i nadal smażyć do wyparowania dodanej wody można doprawić jeszcze solą według swego smaku
  • leczo 4. Jak już mamy wszystko ładnie podsmażone dodać cały koncentrat pomidorowy wlać ostatnie sto ml wody i chwilę pod przykryciem poddusić na wolnym ogniu, następnie zdjąć pokrywkę i nadal smażąc i mieszając podsmażyć na średnim ogniu do czasu aż wyparuje dolana woda a leczo będzie gęstawe
  • leczo 5. Tak przygotowane danie warzywne z kiełbasą zjedzą duzi i mali, świetny pomysł na ukrycie warzyw przed niejadkami. Moje leczo podałam z chlebem razowym lecz można je zajadać z białym chlebem jak również z bułką decyzja należy do państwa kto z czym będzie jadł
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować