Potrawa typowo jesienna z dużą ilością papryki, pikantna i rozgrzewająca. Leczo króluje w listopadzie u mnie w kuchni. Może być mięsne lub wegetariańskie. Każde pyszne.
50 min
Składniki:
cukinia 1 średnia sztuka
pieczarki 300 gram
marchew 3 sztuki
cebula biała 2 sztuki
natka pietruszki 1/2 pęczka
papryka czerwona 1 duża sztuka
pomidor 3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
1.
Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na oleju.
Paprykę (pokrojoną w słupki) oraz pieczarki (pokrojone w plastry) poddusić około 15 minut, następnie dodać marchew (pokrojona w drobną kostkę), przykryć pokrywką i dusić kolejne 10 minut.
Pomidory, wcześniej sparzone i obrane ze skóry, pokroić w kostkę, dodać z cukinią (pokrojoną w kostkę) do warzyw, wymieszać, przykryć. Dusić do nabrania odpowiedniej konsystencji.
Leczo podawać można z pieczywem lub ryżem. Smacznego:)
Komentarze