• 60 min

Leczo to sztandarowe danie jednogarnkowe, potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego z pomidorów i świeżej papryki i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. U nas leczo przyrządza się z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille.

  • 60 min

Składniki:

  • • 2 średnie cukinie
    • 2 papryki czerwone
    • 2 cebule
    • 4 pomidory dojrzałe
    • 1 pęto chudej kiełbasy
    • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek
    • natka pietruszki
    • 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo Gulasz

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, dodać kiełbasę w półkrążkach i przyprawy.
    • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut.
    • Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
    • Na koniec dodać natkę pietruszki i jeśli potrzeba doprawić.

Porady

Jeśli cukinia ma twardą skórkę, obieram ją i usuwam nasiona. Zieloną młodą, cukinię kroję w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować