Leczo

  • wyświetlono: 783 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Leczo to sztandarowe danie jednogarnkowe, potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego z pomidorów i świeżej papryki i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. U nas leczo przyrządza się z dodatkiem cukinii, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille.

Goszka
  • 60min

Składniki

• 2 średnie cukinie
• 2 papryki czerwone
• 2 cebule
• 4 pomidory dojrzałe
• 1 pęto chudej kiełbasy
• sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek
• natka pietruszki
• 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Leczo

  • 1. • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną niezbyt drobno cebulę, dodać kiełbasę w półkrążkach i przyprawy.
    • Wrzucić do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 5 minut.
    • Dodać cukinię i pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
    • Na koniec dodać natkę pietruszki i jeśli potrzeba doprawić.

Porady

Jeśli cukinia ma twardą skórkę, obieram ją i usuwam nasiona. Zieloną młodą, cukinię kroję w całości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataleczoCukiniawęgrygulasz z cukini

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo klasyczne

Dodane przez: AnetaJ

Leczo klasyczne

Leczo to pyszne, jednogarnkowe...

Leczo

Dodane przez: aga3103

Leczo

Leczo to potrawa pełna warzyw,...

Leczo

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Leczo

Leczo po mojemu!W lecie jest fantastycznym...

mj

Dodane przez: marysia66

Leczo

Gdy w moim ogródku pojawią się...

leczo

Dodane przez: martini95

Leczo

Idealne na letni obiad. Składniki...

Leczo

Dodane przez: szynszyla

Leczo

Nasze ulubione danie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE