Leczo to potrawa pełna warzyw, która latem bardzo często gości na naszym stole. Ma same zalety: jest pyszna, zdrowa, jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a do tego przepis ten można dowolnie modyfikować według własnych upodobań.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) mała cukinia
2) 3 marchewki
3) duża cebula
4) 200 g wędzonego boczku
5) 200 g kiełbasy
6) 4 pomidory
7) 3 łyżki keczupu z cukinii
8) 3 łyżki koncentratu pomidorowego
9) sól, pieprz
10) suszona bazylia, oregano
11) przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
12) olej do smażenia
1.Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, a boczek, kiełbasę, cebulę, cukinię i pomidory w kostkę.
2.Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem podsmażamy boczek i kiełbasę, następnie dodajemy cebulę i marchewkę, dolewamy około 250 ml wody i podduszamy. Gdy marchewka będzie już trochę miękka dodajemy cukinię. Na koniec, gdy cukinia będzie już podduszona dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz keczup z cukinii, delikatnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Doprawiamy bazylią, oregano, przyprawą do ziemniaków i solą i pieprzem.
Komentarze