Łazankowe piramidki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łazanki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji na wigilijnym stole ta potrawa musi znaleźć się obowiązkowo!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 25 dag makaronu łazanki

    Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
    35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki
    2 cebule
    olej do smażenia
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łazankowe piramidki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy makaron 1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić.
  • Farsz 2. Farsz:
    Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć.

    Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę.
    Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem.
  • przekładamy warstwowo 3. Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Makaron Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować