Bardzo smaczny dodatek do obiadu, bezmięsna lasagna która można podać jako danie główne z kromka chlebka czosnkowego.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
9 listków makaronu do lasagni
2 średnie bakłażany
2 jajka do panierowania
Mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
2 łyżki startego sera parmezan do panierowania
So, pieprz
4 szklanki sosu marinara lub sosu pomidorowego ( u mnie własnego wyrobu)
1/2 szklanki startego sera mozzarella
Tłuszcz do smażenia
Lasagna z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu.
2.Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w krążki o grubości ok. 1/2 cm, lekko oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na ok. 20 minut. Następnie każdy krążek panierowac w mące, roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z serem mozzarella. Krążki smażyć na rozgrzan tłuszczy na złoty kolor.
3.Na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć 2-3 łyżki sosu pomidorowego, następnie ułożyć warstwę makaronu(3 listki), ułożyć warstwę bakłażanów i warstwę sosu. Na wierzch ułożyć kolejna warstwę makaronu, bakłażana, sos i warstwę makaronu, sos i posypać serem mozzarella. Naczynie nakryć folią spożywczą. Pieczenie ok. ,1 godziny w temp. 180 stopni.
Komentarze