Lasagna z bakłażanem

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny dodatek do obiadu, bezmięsna lasagna która można podać jako danie główne z kromka chlebka czosnkowego.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 listków makaronu do lasagni
    2 średnie bakłażany
    2 jajka do panierowania
    Mąka do panierowania
    bułka tarta do panierowania
    2 łyżki startego sera parmezan do panierowania
    So, pieprz
    4 szklanki sosu marinara lub sosu pomidorowego ( u mnie własnego wyrobu)
    1/2 szklanki startego sera mozzarella
    Tłuszcz do smażenia

    Natka pietruszki do posypania

    Naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Lasagna z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu.
  • 2. Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w krążki o grubości ok. 1/2 cm, lekko oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na ok. 20 minut. Następnie każdy krążek panierowac w mące, roztrzepanym jajku i bułce wymieszanej z serem mozzarella. Krążki smażyć na rozgrzan tłuszczy na złoty kolor.
  • 3. Na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć 2-3 łyżki sosu pomidorowego, następnie ułożyć warstwę makaronu(3 listki), ułożyć warstwę bakłażanów i warstwę sosu. Na wierzch ułożyć kolejna warstwę makaronu, bakłażana, sos i warstwę makaronu, sos i posypać serem mozzarella. Naczynie nakryć folią spożywczą. Pieczenie ok. ,1 godziny w temp. 180 stopni.

Porady

Szklanka o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować