Leniwa Lasagna

0 (0 ocen)

Zapiekanka z makaronem, świetnie przyprawionym mięsem mielonym, zapieczona pod beszamelem.Rewelacja !!!Lasagna dla Leniwych:) Dlaczego bo czasami omijam niektóre składniki

Składniki:

  • Składniki:
    500 g makaronu (rurki, wstążki ,itp)
    200 g twardego sera, startego na drobnej tarce

    Nadzienie mięsne:oliwa
    1 duża drobno posiekana cebula
    3 posiekane ząbki czosnku
    600 g mięsa mielonego
    1 puszka (po 400 g) pomidorów krojonych w zalewie
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    duża szczypta cukru
    oregano
    sól i pieprz

    Sos beszamelowy:
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki masła
    500 ml mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leniwa lasagna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli.
    Dodajemy mięso mielone i zwiększamy ogień.
    Smażymy, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Dodajemy pomidory, przecier, oregano, cukier, sól, pieprz . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze chwilę mieszając.Kiedy mięsko nam dochodzi my zajmujemy sie beszamelem i gotujemy makaron.
  • Makaron 2. W osolonej wodzie z oliwą gotujemy makaron. Musimy pamiętać by ugotować go al dente by nie rozpadł się całkowicie w czasie zapiekania.
  • Sos Beszamelowy 3. Sos Beszamelowy:W niewielkim garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy rózgą.
    Smażymy na wolnym ogniu przez dwie minuty, aż mąka straci zapach.
    Powoli wlewamy zimne mleko cały czas bardzo energicznie mieszając.
    Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę aż sos trochę zgęstnieje.
    Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Odstawiamy do wystudzenia.
    Aby nie utworzył się kożuch, kładziemy kawałek folii spożywczej bezpośrednio na powierzchni sosu.
  • Przekładamy składniki 4. Naczynie żaroodporne wykładamy połową makaronu i smarujemy sosem beszamelowym na sos wykładamy połowę mięsa i znowu smarujemy sosem.Sos posypujemy połową startego sera.Wszystko powtarzamy jeszcze raz.
  • Zapiekamy 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut aż wierzch ładnie się zezłoci.
    Po wyjęciu nie kroimy od razu lecz tak jak w przypadku włoskiej lasagne pozwalamy zapiekance odpocząć 5-10 minut, aby się lepiej kroiła.

Porady

Jeśli bardzo mi się nie chce robić ala Lasagne to do mięsa z cebulą zamiast wszystkich innych składników dodaję gotowy sos Bolognese

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować