Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie równie piękne jak pyszne ;) Płaty makaronowe przekładane masą szpinakowo-pomidorową oraz beszamelem, zapieczone pod mozzarellą.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Makaron lasagne - około 250g
    Mozzarella - 100g
    Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego

    Masa szpinakowa:
    Szpinak mrożony - 2 opakowania (około 900g) najlepiej liście
    Czosnek - 3 ząbki
    Olej - 1 łyżeczka
    Suszone pomidory (nie z oleju) - 3 łyżki
    Sól, pieprz

    Beszamel:
    Mleko - 600ml
    Masło - 30g
    Mąka - 40g
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lasagne (lazania)

Lasagne ze szpinakiem, beszamelem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak.
    Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek. Tylko chwilę, aby za mocno się nie zarumienił. Dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak się rozmrozi. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojone suszone pomidory, sól i pieprz. Smażymy, aż szpinak będzie gęsty i wyparuje nadmiar wody.

    Beszamel.
    Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i trochę mleka. Mieszamy, aby pozbyć się grudek. Dodajemy pozostałe mleko, sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Podgrzewamy, często mieszając, aż uzyskamy dość gęstą masę.

    Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy olejem i planujemy jak ułożyć makaron. Tu warto podliczyć, ile wyjdzie nam warstw makaronu, aby dobrze podzielić szpinak i beszamel.
    Do tej pory, gdy robiłam lasagne, makaron przed ułożeniem w naczyniu, wkładałam na 2 minuty do wrzątku. Tym razem jednak, na opakowaniu makaronu miałam informację, aby go nie podgotowywać, tylko od razu zapiekać. Tak zrobiłam i wyszedł miękki, więc taką wersję polecam.

    Do nasmarowanego naczynia wlewamy na spód trochę beszamelu. Na nim układamy makaron, porcję szpinaku, beszamel, znów makaron, szpinak, beszamel itd. Na samą górę wylewamy porcję beszamelu i posypujemy tartą mozzarellą.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut warto zdjąć pokrywkę, aby ser ładnie się zapiekł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak Mozzarella Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować