Lasagne z warzywami

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przychodzę z przepisem na bardzo prostą lasagne bez mięsa ale równie smaczna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.5 l sosu pomidorowego z kawałkami pomidorów- u mnie swojskiej roboty
    1 cebula
    2 cukinie
    1 marchewka
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    10 pieczarek
    Sól, pieprz do smaku
    Papryka słodka
    2 łyżki oleju

    9 listków makaronu do lasagne

    1 kubek sera ricotta
    1 jajko
    sól, pieprz

    2-3 łyżki startego sera parmezan
    2-3 łyżki startego sera mozzarella

    Forma: naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Lasagne (lazania)

Lasagne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al' dente.
  • 2. Cebule pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać starta na grubych oczkach marchewkę, lekko poddusić po czym dodać pokrojone w kostkę cukinie, papryki, pieczarki, posolić i lekko poddusić. Dodać sos pomidorowy i doprawić. Do smaku solą, pieprzem i papryką.
  • 3. Na dno żaroodpornego naczynia dać 2 łyżki sosu i rozprowadzić po całej powierzchni, następnie ułożyć jedna warstwę makaronu, na to warstwę sosu z warzywami, posypać połowa sera parmezan. Kolejna warstwę ułożyć podobnie aż do wykorzystania składników. Na wierzchu posypać serem mozzarella. Pieczenie ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować