Lasagne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie al' dente.
2.Cebule pokroić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać starta na grubych oczkach marchewkę, lekko poddusić po czym dodać pokrojone w kostkę cukinie, papryki, pieczarki, posolić i lekko poddusić. Dodać sos pomidorowy i doprawić. Do smaku solą, pieprzem i papryką.
3.Na dno żaroodpornego naczynia dać 2 łyżki sosu i rozprowadzić po całej powierzchni, następnie ułożyć jedna warstwę makaronu, na to warstwę sosu z warzywami, posypać połowa sera parmezan. Kolejna warstwę ułożyć podobnie aż do wykorzystania składników. Na wierzchu posypać serem mozzarella. Pieczenie ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze