kurczak Yassa z Senegalu

0 (0 ocen)

tak przyrządzony kurczak jest bardzo smaczny

Składniki:

  • 1 kurczak
    4 cebule
    1 główka czosnku
    2 papryki
    sok z 2 limonek
    2-3 łyżki musztardy Dijon
    2 suszone ostre papryczki
    trochę papryki w proszku
    pieprz, sól
    tymianek
    olej
    2 kostki rosołowe w oryginale ale równie dobrze można zastąpić bulionem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak yassa z senegalu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wymieszać w misce, w której zmieści się kurczak, składniki marynaty czyli: 2-3 łyżki musztardy, sok z limonki, 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, rozgniecione, suche pokruszone papryczki, drobno pokrojone cebule, tymianek , 2 kostki rosołowe. Kurczaka umyć, włożyć do miski i posmarować marynatą. Miskę owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
  • 2. Rano wyjąć kurczaka z marynaty i obsmażyć na patelni.
  • 3. W garnku na oleju udusić pokrojoną cebulę, po ok. 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. Jak wszystko będzie miękkie, dodać pozostałą marynatę + 2 łyżki musztardy oraz 2-3 ząbki czosnku i sok z limonki. Do tego sosu włożyć podsmażonego kurczaka i dusić 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować