Pieczony kurczak z solanki

4.42 (162 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Ostatnio przygotowywałam kaczkę z solanki. Wczoraj jednak postanowiłam przygotować kurczaka z solanki – mimo , że mięso z kurczaka jest delikatne. Taki kurczak z solanki po upieczeniu jest niezwykle mięciutki. Mięsko aż się rozpływa w ustach , a skórka jest niezwykle chrupiąca….ach skórka….mogłam sobie tylko na nią popatrzeć i obejść się smakiem bo mój Fifi zjadł całą skórkę z kurczaka Ma smaki po mnie, bo gdy byłam mała też wyjadałam od każdego skórki Eh genów nie oszukasz

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kurczak ( u mnie około 1.5kg)

    Solanka:

    3 litry wody

    3 płaskie łyżki soli

    2 liście laurowe

    3 ziela angielskie

    Dodatkowo:

    1 łyżka oleju rzepakowego

    przyprawa złocisty kurczak
Wystaw ocenę:

4.42 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak z solanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnka wlej wodę i dodaj sól. Całość wymieszaj do rozpuszczenia soli. Dodaj ziele i liście. Włóż kurczaka.

    2. Garnek z kurczakiem włóż do lodówki na 12-15 godzin

    3. Po tym czasie wyciągnij kurczaka i osusz go ręcznikiem papierowym

    4. Osuszonego kurczaka posmaruj olejem i posyp delikatnie przyprawą

    5. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

    6. Kurczaka obracaj co 20 minut. I piecz go około 120 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować