Lubię przepisy, które są smaczne a przy tym nie narobimy się zbyt wiele. Kurczak zamarynowany w ziołach prowansalskich z dynią piżmową pieką się w jednym piekarniku.
Kurczak w ziołach prowansalskich z aromatyczną pieczoną dynią piżmową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka nacieramy ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc. Kurczaka wkładam do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny.
30 minut przed końcem pieczenia wkładam w osobnym naczyniu do pieca dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynowaną w oleju ze szczyptą soli, cynamonem, modem i octem jabłkowym.
Komentarze