Kurczak w ziołach prowansalskich z aromatyczną pieczoną dynią piżmową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Lubię przepisy, które są smaczne a przy tym nie narobimy się zbyt wiele. Kurczak zamarynowany w ziołach prowansalskich z dynią piżmową pieką się w jednym piekarniku.

  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak
    3 łyżeczki ziół prowansalskich ( lub własna kompozycja: rozmaryn, tymianek, cząber, szałwia)
    2 łyżeczki soli
    olej rzepakowy do natarcia mięsa
    czosnek 2 ząbki
    skórka z cytryny ok 1 łyżeczki
    dynia piżmowa
    szczypta cynamonu
    sól
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka octu jabłkowego
    2 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak w ziołach prowansalskich z aromatyczną pieczoną dynią piżmową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka nacieramy ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką z cytryny. Ja wszystkie przyprawy łączę z olejem i taką bejcą nacieram mięso. odstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki. Ideałem byłoby przygotować i marynować kurczaka całą noc. Kurczaka wkładam do piekarnika nastawionego na 200 stopni na 1,5 godziny.
    30 minut przed końcem pieczenia wkładam w osobnym naczyniu do pieca dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynowaną w oleju ze szczyptą soli, cynamonem, modem i octem jabłkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować