Pieczony kurczak w ziołach prowansalskich

4.5 (187 ocen)

  • 50 min

Mój ulubiony obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • 3-4 udka z kurczaka,

    na marynatę:
    3-4 łyżki oliwy lub oleju,
    2-3 łyżki octu balsamicznego,
    łyżka ziół prowansalskich,
    3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
    1/2 łyżeczki granulowanej cebuli,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    opcjonalnie szczypta chili,
    sól, pieprz

    opcjonalnie:
    kilka małych ziemniaków,
    pół małej cukinii,
    ok. 150 g pieczarek,
    cebula,
    kilka ząbków czosnku,
    marchewka,
    sól, pieprz,tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak w ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć składniki marynaty. Udka z kurczaka pozbawić skóry (opcjonalnie) i dokładnie pokryć je marynatą, odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki równej wielkości (ząbki czosnku zostawić w całości), wysypać z pieczarkami na delikatnie natłuszczoną blaszkę. Doprawić i wymieszać. Dodać kurczaka. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i warzyw). Podawać z zestawem surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować