KURCZAK PIECZONY W ZIOŁACH

4.46 (194 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taki kurczak pieczony to propozycja nie tylko niedzielnego ale i świątecznego obiadu. Przygotowuje się go szybko, bo wystarczy go natrzeć ziołami, wstawić do piekarnika i danie "robi " się samo. Na dodatek w tym samym czasie można wstawić do piekarnika ziemniaczki i obiad mamy z głowy, zapraszam:)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 młody kurczak
    2 łyżki roztopionego masła
    1 łyżka ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    skórka starta z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć wtrzeć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z roztopionym masłem oraz ziołami. Natrzeć całego kurczaka. Wstawić na ok. 1 godzinę w chłodne miejsce. Naczynie nakryć folia aluminiową.
  • 2. Pieczenie: ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie pieczenia polewać kurczaka wytopionym tłuszczem. Na ok. 40 minut przed końcem pieczenia folię aluminiową odkryć aby mięso ładnie się zarumieniło. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować