Indyk w sosie śliwkowym

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne mięso z indyka w sosie kremowym z śliwkami wręcz rozpływa się w ustach

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g udźca z indyka
    15 suszonych śliwek
    750 ml bulionu warzywnego
    3 łyżki śmietany 18%
    ząbek czosnku
    marchewka
    mąką do oprószenia mięsa
    sól, pieprz do smaku
    olej do podsmażenia mięsa
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Indyk w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z udźca z indyka kroimy na grube kawałki. Następnie dodaje sól i pieprz i obtaczam mięso w mące. Podsmażam do złotego koloru na rozgrzanym oleju. Następnie dodaje pokrojoną marchewkę w plasterki, suszone śliwki oraz pokrojony na drobną kostkę czosnek i wszystko zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok 45 minut.
  • 2. Do szklanki dodajemy śmietanę oraz kilka łyżek wywaru z mięsa i dokładnie mieszamy do rozmieszania śmietany. Przelewamy na patelnie z mięsem oraz sosem. Gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie podajemy mięso z ziemniakami, kopytkami bądź kluskami śląskimi i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować