Kurczak w sosie śliwkowym

0 (0 ocen)

Odważyłam się na to połączenie,choć nie dokońca byłam przekonana co do efektów.ale warto było spróbować.Nasze polskie słodkie śliwki świetnie komponują się z dobrze wyczuwalnym ostrym smakiem.Jeśli je

Składniki:

  • 70 dkg śliwek węgierek
    3 pojedyńcze filety z kurczaka
    6 długich plastrów wędzonego boczku
    2 łyżki powideł śliwkowych
    10 pomidorków koktajlowych
    mała papryka czerwona
    kostka rosołowa drobiowa
    pieprz cayene
    5 łyżek oliwy z oliwek
    sos sojowy
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy każdą wzdłuż na pół.W oliwie rozcieramy kostę drobiową tak,aby powstała gładka masa.Filety nacieramy przygotowaną marynatą i obsmażamy z każdej strony.Zdejmujemy z patelni,czekamy chwilę aż ostygną.
  • 2. Każdy kawałek mięsa owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczkami tak,aby nam sie nie rozpadły.Ponownie obsmażamy z każdej strony,aby boczek się zrumienił i był chrupiący.Zdejmujemy z patelni.
  • 3. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy ich w mniejsze kawałki.Wrzucamy na ta samą patelnię,na której smażyliśmy mięso.Dodajemy 2 łyżki powideł,najlepiej domowej roboty.Kiedy śliwki puszczą sok dodajemy pokrojoną paprykę i pomidorki.Dusimy wszystko razem mieszając co jakiś czas,aż częściowo sok odparuje.
  • 4. Doprawiamy do smaku odrobiną soli,pieprzu,sosu sojowego i pieprzu cayene(można też użyć ostrej papryki).Musimy tak doprawić,aby słodkość śliwek była przełamana ostrością.To tak jakby jeść czekoladę z chilli.Na koniec dodajemy mięso i dusimy jeszcze wszystko razem około 10 minut.
  • 5. Inspiracja:olive & flour.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować