Kurczak w sosie curry z dynią i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Kurczak curry z dynią i pieczarkami to pomysł na rozgrzewające i pożywne danie z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 podwójny fileta z kurczaka
    ½ dyni Hokkaido
    200 g pieczarek
    1 średnia cukinia
    500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Przyprawa curry
    Sól i pieprz
    Oliwa do smażenia
    Śmietana, jogurt grecki lub jogurt naturalny
    Ryż np.: Basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak w sosie curry z dynią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2. Filety z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem i doprawić przyprawą curry oraz skropić oliwą, następnie odstawić mięso na 20-30 min.
  • 3. Dynię i cukinie pokroić w kostkę i podsmażamy.
  • 4. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę drobną w kosteczkę. Podsmażamy razem.
  • 5. Podsmażamy zamarynowany filet z kurczaka.
  • 6. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i chwilę podsmażamy razem, następnie dodajemy gorący bulion i gotujemy do miękkości składników, często mieszając.
  • 7. Pod koniec dodać śmietanę i wymieszać wszystkie składniki.
  • 8. Podajemy najlepiej z ryżem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować