Kurczak w pomarańczach

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Danie drobiowo-owocowe. Przyżądzone z piersi kurczaka może być wykwintnym obiadem.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - całe udko lub filet z piersi kurczaka: 2 sztuki
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - mała cebula: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżeczki
    - rosół, może być z kostki: 1 szklanka
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie (do smaku): 1 sztuka
    - olej/oliwa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka przekroić w stawie na 2 częsci (niekoniecznie). Zdjać z nich skórę. Z pomarańczy wycisnąć sok. Zalać nim udka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia udka wyjąć z soku, obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Dodać sok pomarańczowy od udek i rosół. Przyprawic pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić mięso do miekkości. Miekkie mięso wyjąć z sosu. Sosu powinna być mniej wiecej szklanka. Jesli jest mniej dolac trochę wody. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na małej ilości oleju. Dodać do sosu. Wszystko razem gotowac ok 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/4 szklanki wody. Wlewać stopniowo do sosu cały czas mieszając do momentu aż będzie wystarczająco gęsty. W razie potrzeby przyprawić sos solą, pieprzem lub ziołami. Włożyć z powrotem mięso do sosu, chwilę wszystko razem podgrzać. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować