Kurczak w ostrym sosie

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pyszny pomysł na szybki obiad, a kurczak jest soczysty i aromatyczny podany w cebulowo-imbirowym sosie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 50 dag fileta z kurczaka
    1 szklanka bulionu drobiowego
    1/4 szklanki białego wina (wytrawnego)
    1 cebula (duża)
    2 ząbki czosnku
    kawałek świeżego imbiru
    1 łyżka białego octu winnego
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki oleju do smażenia
    1/2 papryczki chili
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w ostrym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Posolić i panierować w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na złoty kolor, przykryć i odstawić.
    Cebulę pokroić w talarki. Czosnek, imbir i papryczkę chili pokroić w drobna kostkę.
    W rondlu zagotować bulion, wlać wino, ocet, sos sojowy oraz wrzucić pokrojone warzywa. Gotować przez kilka minut.

    Do gotowego sosu włożyć kotlety, podgrzać razem jeszcze przez kilka minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Imbir Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować