Kurczak słodko-kwaśny po tajsku

4.47 (152 ocen)

  • Dla 2 osób

Jeśli macie ochotę na szybki, a jednocześnie smaczny i niebanalny w smaku obiad, to kurczak słodko-kwaśny po tajsku będzie idealnym wyborem.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
    6 ząbków czosnku pokrojonych na cienkie plasterki
    2 małe czerwone cebule pokrojone w talarki
    1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
    3/4 długiego ogórka pokrojonego ze skórką w kostkę
    2 pomidory pokrojone na cząstki
    ok. 5-6 plasterków ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
    pęczek grubego szczypiorku pokrojony na dość duże kawałki
    4 łyżki sosu rybnego
    2 płaskie łyżki cukru
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak słodko-kwaśny po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy czosnek i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy mięso i ciągle mieszając smażymy przez około 5-6 minut. Następnie dorzucamy cebulę, sos rybny i cukier. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i smażymy przez 3-4 minuty. Na końcu dodajemy paprykę, ogórka, pomidory, ananasa i połowę szczypiorku. Całość dusimy przez około 6-7 minut. Potrawę jemy z ryżem, a przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować