Jeśli macie ochotę na szybki, a jednocześnie smaczny i niebanalny w smaku obiad, to kurczak słodko-kwaśny po tajsku będzie idealnym wyborem.
Dla 2 osób
Składniki:
2 duże pojedyncze piersi z kurczaka
6 ząbków czosnku pokrojonych na cienkie plasterki
2 małe czerwone cebule pokrojone w talarki
1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę
3/4 długiego ogórka pokrojonego ze skórką w kostkę
2 pomidory pokrojone na cząstki
ok. 5-6 plasterków ananasa z puszki pokrojonego w kostkę
pęczek grubego szczypiorku pokrojony na dość duże kawałki
4 łyżki sosu rybnego
2 płaskie łyżki cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
Kurczak słodko-kwaśny po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy czosnek i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy mięso i ciągle mieszając smażymy przez około 5-6 minut. Następnie dorzucamy cebulę, sos rybny i cukier. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i smażymy przez 3-4 minuty. Na końcu dodajemy paprykę, ogórka, pomidory, ananasa i połowę szczypiorku. Całość dusimy przez około 6-7 minut. Potrawę jemy z ryżem, a przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze