CZEKOLADOWE MUFFINY Z ŻAGLÓWKAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekoladowe muffiny z wakacyjnym motywem żaglówek płynących po jeziorze.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffiny
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    100 g białej czekolady
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 jajko

    Dodatkowo
    masa cukrowa w kolorze brązowym i żółtym
    niebieska posypka cukrowa
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Czekoladowe muffiny z żaglówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut.
  • 2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch muffinów i zanim czekolada zastygnie, posypujemy ją niebieską posypką cukrową. Z masy cukrowej lepimy żaglówki. Z papieru wycinamy małe proporczyki - ja narysowałam na nich serduszka - i przyczepiamy je do wykałaczek. Wykałaczki wbijamy w ulepione żaglówki. Wykałaczka powinna być na tyle długa, by można ją było wbić w muffinkę, mocując tym samym żaglówkę do jej powierzchni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować