Pomidorowy kurczak po tajsku

4.5 (189 ocen)

  • 25 min

Propozycja na aromatycznego, wyrazistego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym. Danie idealne dla osób lubiących ostre i intensywne smaki kuchni azjatyckiej :)

  • 25 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 biała cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - olej sezamowy (do smażenia)
    PRZYPRAWY:
    - chili mielone
    - cynamon
    - suszona kolendra
    - kardamon
    - cukier kokosowy
    - sól do smaku
    - świeżo mielony pieprz
    DODATKI:
    - ryż jaśminowy
    - płatki chili
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidorowy kurczak po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju sezamowym.

    Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
  • 2. Zawartość patelni zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy słodki sos sojowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: około 2 łyżeczki cukru kokosowego, pół łyżeczki mielonego chili, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry oraz dużą szczyptę cynamonu i kardamonu.

    Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Gotowego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym podajemy z ryżem jaśminowym. Całość posypujemy płatkami papryczki chilli.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować