• 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trochę egzotyki w domowym zaciszu. Kurczak otulony kremowym, aromatycznym
sosem z mleczka kokosowego. Szybkie i proste w przygotowaniu danie,
które zachwyci Wasze podniebienia.
Moja wersja jest nieco łagodniejsza, ponieważ nie dodałam papryczki chilli.
Jeśli lubicie dodajcie kawałek. W przepisie z którego korzystałam, było pół papryczki chili.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. piersi z kurczaka
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 marchewka
    50 g. grzybów shitake
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startego korzenia imbiru
    1 łyżeczka czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka curry
    1 puszka mleczka kokosowego (400 g.)
    2-3 suszone liście kafir
    2 łyżki soku z limonki, lub cytryny
    3 łyżeczki sosu sojowego
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    2 woreczki ryżu basmati (200 g)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kurczak z warzywami

Kurczak po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po tajsku 1. Grzyby shitake zalać wrzątkiem. Zostawić na 15-20 minut.
    Następnie odcedzić i pokroić w cienkie paski.
  • Kurczak po tajsku 2. Kurczaka pokroić w cienkie paski.

    Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę umyć, usunąć
    gniazda nasienne i również pokroić w niedługie paski.
    Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać czerwoną pastę curry i curry.
    Podsmażyć chwilkę. Dodać utarty imbir, a następnie przeciśnięty przez praskę
    czosnek. Podsmażyć jeszcze kilka sekund i dodać kurczaka.
    Wymieszać żeby kurczak otoczył się przyprawami. Dodać trochę soli,
    ale nie za dużo, bo później dodamy sos sojowy.
    Kiedy kurczak zmieni kolor na biały dodać pokrojone wcześniej papryki,
    marchewkę i grzyby. Podsmażyć około 5 minut.
  • Kurczak po tajsku 3. Po tym czasie wlać mleczko kokosowe (mleczko wcześniej wymieszać, żeby
    miało jednolitą konsystencję), dodać sos sojowy i gotować pod przykryciem
    na małym gazie 15-20 minut.
  • Kurczak po tajsku 4. Około 5 minut przed końcem gotowania dodać liście kafir i sok z limonki.
    Na koniec przyprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli trzeba.

    Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Na środek talerza wyłożyć ryż, a wokoło ułożyć kurczaka po tajsku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować