To była pierwsza potrwa jaką zjadłam podczas pobytu w Chinach. I zarazem była to najostrzejsza potrawa jaką jadłam w życiu :) Postanowiłam więc przygotować tę potrawę w domu.
Dla 2 osób
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
3 dymki
3-4 suszone czerwone papryczki chili moczone w wodzie przez 10 minut
roztrzepane białko z jajka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzone w 4 łyżkach wody
sól
1 łyżka wina ryżowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
kilka małych kawałków korzenia imbiru
120 g uprażonych orzechów ziemnych
Kurczak po syczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z białkiem i rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając, smażymy do czasu aż się lekko zarumieni. Po tym czasie kurczaka przekładamy na talerz, a na patelni dusimy pokrojoną w kostkę (zbliżoną wielkością do kawałków mięsa) paprykę, dymkę, pokrojone na mniejsze kawałki papryczki chili i imbir. Ciągle mieszając smażymy przez 10 minut, następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, wino ryżowe i sos sojowy i jeszcze trochę dusimy wszystko razem. Na końcu mieszamy wszystko z orzechami ziemnymi. Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem.
Komentarze