Kurczak po syczuańsku

4.5 (177 ocen)

  • Dla 2 osób

To była pierwsza potrwa jaką zjadłam podczas pobytu w Chinach. I zarazem była to najostrzejsza potrawa jaką jadłam w życiu :) Postanowiłam więc przygotować tę potrawę w domu.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    1 czerwona papryka
    3 dymki
    3-4 suszone czerwone papryczki chili moczone w wodzie przez 10 minut
    roztrzepane białko z jajka
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzone w 4 łyżkach wody
    sól
    1 łyżka wina ryżowego
    3 łyżki jasnego sosu sojowego
    kilka małych kawałków korzenia imbiru
    120 g uprażonych orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po syczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z białkiem i rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i ciągle mieszając, smażymy do czasu aż się lekko zarumieni. Po tym czasie kurczaka przekładamy na talerz, a na patelni dusimy pokrojoną w kostkę (zbliżoną wielkością do kawałków mięsa) paprykę, dymkę, pokrojone na mniejsze kawałki papryczki chili i imbir. Ciągle mieszając smażymy przez 10 minut, następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, wino ryżowe i sos sojowy i jeszcze trochę dusimy wszystko razem. Na końcu mieszamy wszystko z orzechami ziemnymi. Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować