Biała ryba po syczuańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min

Dania kuchni chińskiej i tajskiej przyrządza się niesamowicie szybko , najczęściej na woku, a składniki zwykle dostępne są w każdym sklepie.Duża ilość przypraw sprawia, że dania są niezwykle aromatyczne.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 3 osób )

    RYBA:

    * filet z białej ryby ( dorsz ) – 350 g

    * jajko – 1 szt

    * mąka pszenna – 3 łyżki

    * białe wino – 4 łyżki

    * sos sojowy – 3 łyżki

    SOS:

    * czosnek – 1 ząbek

    * cebula – 1 szt

    * seler naciowy – 1 szt

    * świeża chili – 1 szt

    * szczypiorek – 1 pęczek

    * bulion warzywny – ok. 200 ml

    * mąka kukurydziana – 1 łyżka

    * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku

    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Biała ryba po syczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W misce roztrzepujemy jajko z mąką pszenną, winem i 1 łyżką sosu sojowego , dodajemy pokrojoną w większą kostkę rybę, obtaczamy.

    Smażymy partiami przez ok. 3-4 minuty w woku z rozgrzanym olejem, wyciągamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy, pokrojony w paseczki czosnek oraz chilli i smażymy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty.

    Zalewamy bulionem , dodajemy resztę sosu sojowego, pieprz seczuański i łyżeczkę cukru pudru.

    Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 minutę.

    Delikatnie wrzucamy rybę i na wolnym ogniu podgrzewamy ok. 2 minuty.

    Podajemy gorące posiekane świeżym szczypiorkiem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować