Pałka z kurczaka to dla wielu osób prawdziwy przysmak. Doceniamy, że mięso nie jest tak suche jak w piersi z kurczaka, ma więcej smaku i szybko się je przygotowuje. Dla wielu osób kawałki upieczonego kurczaka to obowiązkowe danie serwowane na niedzielny obiad. Tradycyjnie w towarzystwie surówki i tłuczonych ziemniaków. 

Pałki z kurczaka – przepis prosty

Pomysł na pałki z kurczaka zależny jest od tego, na co akurat macie ochotę. Wolicie je zapanierować i usmażyć w głębokim tłuszczu czy ugotować? A może lepiej je upiec. My polecamy ostatnie rozwiązanie – dzięki pieczeniu w piekarniku nie musimy używać dużo tłuszczu, więc danie nie jest tak kaloryczne jak kurczak smażony, ma też więcej smaku i aromatu niż pałki z kurczaka gotowane.

Zanim jednak przystąpimy do pieczenia, mięso trzeba odpowiednio przygotować. Warto co najmniej przez całą noc marynować pałki z kurczaka. Jak zamarynować pałki z kurczaka? Udka dokładnie myjemy i umieszczamy w naczyniu. Następnie dodajemy do nich łyżkę oleju, nieco musztardy i miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Pałki z kurczaka dokładnie obtaczamy w tak przygotowanej marynacie i zostawiamy w lodówce pod przykryciem.

Jak upiec pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka mogą być naprawdę pyszne, pod warunkiem, że zostaną wcześniej zamarynowane, a potem odpowiednio upieczone. Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach mięciutkie mięso świetnie smakują same, ale i z dodatkami.

Pałki z kurczaka przed pieczeniem lekko odsączamy z marynaty i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Takie naczynie sprawdzi się dużo lepiej niż na przykład zwykła blacha. Pałki możemy przykryć folią, którą zdejmiemy na około 10 minut przed końcem pieczenia, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Ile piec pałki z kurczaka w piekarniku? Udka z kurczaka w piekarniku pieką się stosunkowo szybko – będą potrzebować mniej więcej godziny w 180 st. C. Warto jednak na bieżąco sprawdzać stan upieczenia mięsa.

Pomysł na obiad z pałek kurczaka

Pałki z kurczaka - małe coś a cieszy. Sekret ich smaku tkwi w dodatkach, jakie wykorzystamy, by wzbogacić nasze danie. Zioła i przyprawy, azjatyckie sosy, musztardy, miód, owoce to tylko kilka z dodatków, dzięki którym taki kurczak będzie smakować wyśmienicie. Co więcej, mięso to robi się bardzo szybko, nie trzeba poświęcać mu wiele uwagi, dlatego pałki z kurczaka wydają się być daniem idealnym!

Z czym podawać upieczone pałki z kurczaka? Możemy jeść je same, na przykład z ketchupem i chlebem, ale możemy wykorzystać je jako element większego dania. Podajmy pałki z kurczaka z puree ziemniaczanym, frytkami lub ryżem. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju surówki i sałatki, a także ciepłe dodatki, takie jak marchewka z groszkiem czy buraczki.